vakken Pop/Jazz

Basgitaar / contrabas promofilmpje

In de lessen basgitaar en contrabas word je naast je opleiding tot allround muzikant/bassist ook begeleid om je eigen stem te zoeken op je instrument. De huidige multimedia tools ondersteunen de lessen.

Begeleidingspraktijk

Wanneer je in de derde graad een polyfoon instrument bespeelt kan je kiezen om mee te spelen in een combo of kiezen voor het vak begeleidingspraktijk.  Hier leer je aan de hand akkoordsymbolen iemand begeleiden en leer je welke noten je dan precies kan kiezen en spelen ter ondersteuning van een melodie of een song.  Ook ga je aan de slag met eenvoudige improvisaties om de link tussen harmonie en melodie vanuit de praktijk nog beter te begrijpen.  Vanuit deze ervaring is het de bedoeling dat je optimaal kan functioneren in een combo in de vierde graad.

Bigband

De geschiedenis van de jazz kent een rijke bigbandtraditie. Een bigband is een groot jazzensemble en werd bijzonder populair in de jaren dertig en veertig van de 20ste eeuw tijdens de periode van de swing. Een bigband bestaat gewoonlijk uit ongeveer 12 tot 25 muzikanten en omvat saxofoons, trompetten, trombones en een ritmesectie (bas, drums, piano en/of gitaar).

Cultuurlab

Akkoordenleer, improvisatieleer, ear-training, pop- en jazzgeschiedenis, arranging, composing, music recording, luisterpraktijk, muziekanalyse,... zijn enkele van de vele onderwerpen die in de lessen Culturele Vorming Pop/Jazz besproken worden. Een must voor elke gepassioneerde muziekliefhebber.

Drums promofilmpje

Ritme  zet mensen aan tot dansen. Ritme is het ultieme oergevoel en een van de belangrijkste parameters van muziek. In de les drums leer je ritmes van verschillende stijlen kennen en spelen, en daarna ook mee improviseren.  Alle parameters om een goede drummer te worden, komen aan bod: groove en timing oefeningen, drumnotatie leren lezen, improviseren, techniek, luisteren en samenspelen.  Pas je nieuwe ritmes meteen toe in het ensemble of in je eigen bandje.  Pop, rock, jazz, R&B,... wat het ook is, jij kan het leren!

Dwarsfluit promofilmpje

De dwarsfluit is één van de oudste blaasinstrumenten, bruikbaar in vele soorten muziek: folk, pop, jazz, klassiek, filmmuziek,...  Ook in de wereld van jazz vindt de dwarsfluit zijn plek. Met zijn zachte karakter, in de juiste bezetting, bepaalt de dwarsfluit mee de sfeer.

Elektrische gitaar promofilmpje

De elektrische gitaar speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van jazz- en rockmuziek. De elektrische gitaar is een immens populair instrument.  Dat hebben wij al lang begrepen en zo hebben wij een stevige basis gelegd om op het gebied van akkoorden, toonladders en improvisatie je mannetje te kunnen staan, zowel alleen als in groep.  Alle moderne multimedia (PC/Mac, website, online lessen en backing tracks) worden ingezet om de lessen te ondersteunen. 

Groepsmusiceren (combo)

Wat is er leuker dan samen muziek spelen? Vanaf de middelbare graad krijg je in de afdeling Pop/Jazz de mogelijkheid om samen in een combo of ensemble te spelen. Op deze manier kan je je vergaarde kennis op je instrument oefenen in groep.  De groepen worden samengesteld naargelang je niveau, het repertoire dat je graag wil spelen, of een voorkeur wat betreft de bezetting (trio, quartet,…).  Ook organiseren we met de docenten regelmatig jamsessies waar je kan kennismaken met nieuwe muzikanten om eventueel zelf een groepje samen te stellen.

Koper promofilmpje

Trompet, bugel, euphonium, trombone, bastuba,... zijn allemaal welkom in onze les. We werken zowel klassiek aan ademhaling, klankvorming, techniek maar ook aan specifieke zaken die van pas komen bij het vertolken van pop en jazz: timing, articulatie, improvisatie,...  Als koperblazer kan je in een combo terecht voor een meer solistische rol, in de bigband leer je de knepen van het spelen in sectie.

Piano promofilmpje

In de lessen piano improviseren we in diverse stijlen als pop, jazz, rock en wereldmuziek. We ontwikkelen harmonisch inzicht en passen dit in de begeleidingspraktijk toe. We laten de deur open om vanuit de leefwereld van de student door te stromen naar andere soms meer gecompliceerde stijlen. Op deze manier worden de leerlingen voorbereid op de ensemblelessen.

Saxofoon promofilmpje

De klankkleur van de saxofoon is heel herkenbaar vanuit de traditie van de jazzmuziek. In deze cursus leer je de typische klank- en articulatietechnieken die je kan toepassen in verschillende stijlen. Van jazz tot rock en soul, pop, latin, wereldmuziek,... we zoeken naar je eigen geluid. Improvisatie speelt in dit proces een belangrijke rol. Al spelend en experimenterend kan je terecht in een jazzcombo, popband, bigband, ...

Singer-songwriter

Als singer-songwriter schrijf je songs die je zelf uitvoert of laat vertolken. Aan de hand van opdrachten leer je de knepen van het liedjes-schrijven, zowel tekst als muziek. Tal van voorbeelden worden onder de loep gezet, denk maar aan Paul Mc Cartney, Prince, Bob Dylan of recentere stromingen als Adele, Ed Sheeran en John Legend. Er wordt ook aandacht besteed aan lyriek en de ontwikkeling van je eigen stijl. De resultaten van je eigen creaties worden vertolkt op nauwkeurig uitgekozen concertmomenten. Opgelet, deze cursus beperkt zich tot 4 leerlingen/ uur en is enkel gericht tot diegenen die een voldoende theoretische kennis hebben.

Zang / vocals promofilmpje  vocaal ensemble

Leer gezond en expressief zingen met repertoire van Sinatra tot Snow Patrol en Bessie Smith tot Beyonce. Leer ook improviseren en hoe je een zingende muzikant kan worden.  Samen zingen is altijd een goed medicijn en met een breed repertoire van jazz, gospel, soul en pop is het vocaal ensemble de perfecte manier om je in het hart van deze muziek te brengen.